Twee vormen van schulddienstverlening

Twee vormen van schulddienstverlening

februari 12, 2018 Reacties uitgeschakeld voor Twee vormen van schulddienstverlening By admin

Er zijn twee vormen van schulddienstverlening te onderscheiden: de gemeentelijke schulddienstverlening, die ook wel het ‘minnelijk traject’ wordt genoemd en de wettelijke schulddienstverlening: de Wsnp. Een van de grootste verschillen tussen het minnelijk traject en de Wsnp is het feit dat bij het minnelijk traject de schulddienstverlener op basis van vrijwilligheid probeert te komen tot een overeenkomst met de schuldeisers. Zijn er meer dan twee weigerende schuldeisers, dan kan er een minnelijk dwangakkoord volgen. Meer schuldeisers kunnen niet gedwongen worden mee te werken aan een minnelijk traject. De schuldsanering zal in dat geval niet tot stand kunnen komen en er zal vaak een verwijzing plaatsvinden naar het wettelijk traject. Binnen de Wsnp kunnen de schuldeisers namelijk wel gedwongen worden mee te werken aan een regeling. Dit gebeurt middels een rechterlijke uitspraak.

Wsnp: het wettelijke traject

Het wettelijke traject van de schuldsanering, namelijk de ‘Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen’ (in tegenstelling tot het faillissement van bedrijven, hetgeen niet-natuurlijke personen zijn), wordt geregeld in de Faillissementswet en niet in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Om in de Wsnp te komen, moet je aan een aantal strenge eisen voldoen. Zo moet er eerst geprobeerd zijn om te komen tot een succesvolle minnelijke regeling. Daarnaast moeten de schulden zijn ontstaan ‘ter goede trouw’. Er mag dus geen fraude gepleegd zijn en er mogen ook geen schulden zijn van zeer recente datum, zeker niet nadat er een aanvraag is gedaan voor schulddienstverlening. Als je je als schuldenaar meldt voor een regeling op basis van de Wsnp, moet je kunnen laten zien dat je gemotiveerd bent om je schulden te willen aanpakken. Gemiddeld duurt een Wsnp-regeling drie jaar. Na die drie jaar krijgt een schuldenaar een ‘schone lei’. Dit betekent dat hij schuldenvrij is.

Nog meer vormen van financiële dienstverlening

Er zijn nog andere vormen van financiële dienstverlening, die vaak mede worden uitgevoerd door bedrijven in de schuldhulp. Een bekend voorbeeld is budgetcoaching, waarbij je een coach krijgt aangewezen die, in overleg met jou, je financiën regelt. Maar er zijn ook cursussen op het gebied van financiële planning en je kunt hulp krijgen bij je thuisadministratie.

Comments are closed